organisasie van die Oranje Sakekamers, hulle maandelikse vergadering
gehou by Jasmyn naby Hartbeespoortdam. Die positiewe gesindheid van
die teenwoordigdes was ooglopend sigbaar en dit kan ook nie anders
nie, met al die postiewe vordering wat daar gemaak word in die
herlewing van 'n volksekonomie. Die bedrywighede van die verskillende
sakekamers is bespreek en daar is kennis geneem van verskeie nuwe
inisiatiewe wat vanuit die sakekamers ontstaan. Ook die stigting van
verskeie nuwe sakekamers is bespreek en die lede van die Oranje Sake
Instituut was verheug om te verneem dat Afrikaner sakemanne die
gedagte van die Oranje Sakekamers so goed ontvang.
Tydens die besoek het die eienaar van Jasmyn, wat ook 'n lid is van
die Oranje Sake Instituut die teenwoordiges op 'n toer geneem van die
onderneming en die plaas. Tydens die toer het hy verduidelik dat hulle
die konsep van permakultuur volg. Permakultuur berus daarop dat niks
vermors word nie en kan ook as 'n ekonomiese ekostelsel beskryf word.
In enige vervaardigings proses is daar altyd afval of "oorskiet",
binne die permakultuur word hierdie oorskiet benut om sodoende winste
te vergroot. 'n Eenvoudige voorbeeld hiervan, by Jasmyn word daar o.a
groente en vrugte verkoop. Daar word ook konfyt verkoop. Vrugte wat
dalk nie so mooi op die oog is nie, word dan gebruik om hierdie konfyt
te maak. Indien Jasmyn egter nie konfyt gemaak het nie, sou dit
beteken dat hulle die vrugte wat nie so mooi gelyk het nie weens
misvorming, moes weg gooi, omdat dit nie sou verkoop nie. Dit sou
beteken dat hulle die ander vrugte vir 'n groter prys moes verkoop om
dieselfde wins te realiseer. Aangesien hierdie misvormde vrugte nou
egter by 'n ander afdeling gebruik kan word, is daar geen nodigheid
vir die prys van die orige vrugte om verhoog te word nie.
Die voordele is ooglopend. Die vrugte by Jasmyn is bekostigbaar, van
'n goeie gehalte en hulle maak steeds 'n wins. Die melkery,
kaasfabriek, bakery, groenteplaas en restaurant vorm almal deel van
hierdie ekonomiese ekostelsel waar die een afdeling die ander afdeling
voed. Hierdie wederkerende voeding tussen die afdelings is nie net vir
die verskillende afdelings tot voordeel nie, maar ook vir die
gewaardeerde kliente. So byvoorbeeld is die groente, vrugte, slaaie en
ander voedsel in die restaurant plaasvars, aangesien dit van die plaas
binne die stelsel ontvang word. Die plaas het 'n mark vir die produkte
wat daar verbou word en kan dit lewer sonder duur verpakking, vervoer
of verskeie middelmanne. In kort, almal wen.
Mnr Ben Geldenhuys van die Oranje Sake Instituut het die hoop uit
gespreek dat die Afrikaner 'n ekonomie kan vestig wat op dieselfde
beginsels gebaseer is. Hy het bygevoeg dat so 'n Afrikaner ekonomiese
ekostelsel die Afrikaner sal verskans teen die huidige wereld
ekonomiese krisies en dat die Oranje Sakekamers en Oranjekas die begin
punt is van so 'n Afrikaner ekonomiese ekostelsel.
No comments:
Post a Comment